Moottorin sisäiset pinnoitteet

Mikäli haluatte ostaa pinnoitteita, voitte tilata niitä meidän verkkokaupasta tai jos haluatte tarjouksen pinnoituksesta tehtynä, voitte soittaa suoraan Laitilan Autocenterin pinnoittamoon: 0503559187 / myynti@laitilanautocenter.fi

Tästä linkistä ostamaan pinnoitteita

Powerkote on sarja moottorin sisäosille tarkoitettuja pinnoitteita, joilla joko säädellään lämmön siirtymistä tai pienennetään kitkaa.

Palotilojen pinnoittamisella saavutetaan lisätehoa seuraavasti:

  • Lämmön eristys. Mitä vähemmän lämpöä siirtyy ympäröiviin pintoihin, sitä vähemmän palava seos menettää tilavuuttaan ja painettaan, eli suurempi osa energiasta muuttuu liike-energiaksi ja vähemmän hukkalämmöksi -> lisää tehoa. Lisäksi osien lämpötilan madaltuminen vähentää jäähdytysjärjestelmän kuormitusta (myös öljyn).
  • Pinnoite estää hehkusytytyksen ehkäisemällä kuumien pisteiden syntymistä.
  • Kiillotettu pinnoite heijastaa kuumuutta palotilan viileämpiin osiin, seurauksena seoksen tasaisempi hapetus ja nopeampi palaminen, eli parempi palotilan hyötysuhde.
  • Koska ohut pinnoite ei voi sitoa paljoa lämpöä, se ei myöskään luovuta sitä sisään virtaavaan seokseen, jolloin seos ei laajene niin nopeasti -> suurempi täytös.
  • Mäntä ei lämpölaajene niin paljon, joten voidaan tiukentaa välystä ja siirtää ylintä rengasta lähemmäs lakea.
  • Kestävyys. Toisin kuin perinteiset keraamit, CBC2/CBX  metalli/keraami-pinnoite ei ole haurasta eikä altis halkeilulle tai hilseilylle. Vaikka se on erittäin kovaa, se on myös jossain määrin joustavaa, eikä irtoa lämpölaajenemisen myötä. Testeissä, kun pinnoitettua mäntää kuumennettin riittävästi sen sulattamiseksi, pinnoite ei sulanut, vaan piti pehmennyttä alumiinia koossa.

CBC2

CBC2 on palotilapinnoite useimpiin käyttökohteisiin. Vesipohjainen pinnoite ruiskutetaan männän lakeen sekä sylinterinkannen palotilaan, mukaanlukien venttiilinlautasten pinnat palotilan puolelta. Vaatii uunituksen 1h 180ºC.

CBX

CBX on palotilapinnoite korkeille ahtopaineille sekä metanoli-, nitro- ja ilokaasumoottoreille. Toisin kuin CBC2, CBX jää mattapintaiseksi. Vesipohjainen pinnoite ruiskutetaan männän lakeen sekä sylinterinkannen palotilaan, mukaanlukien venttiilinlautasten pinnat palotilan puolelta. Vaatii uunituksen 1h 180ºC.

WSX

WSX volframijauhe on pintaan hangattava kiinteä voiteluaine kohteisiin, joihin ei voida ruiskuttaa. Pintapaineen kesto 2400 MPa. WSX voidaan myös hangata jo DFL-1- tai TLML-käsiteltyyn pintaan pienentämään kitkaa entisestään. Ei tarvitse jälkikäsittelyä tai uunitusta.

Tyypilliset käyttökohteet: Sylinterin seinämät hoonauksen jälkeen, venttiilin ohjurit, männäntapin ja nostimien poraukset, rullalaakerit. Kalvonpaksuus 0,0005 millimetriä. Ei tuki hoonauskuviota, vaan parantaa männänrenkaiden asettumista ja tiiveyttä.

DFL-1

DFL-1 on ruiskutettava molybdeenidisulfidipohjainen kiinteä voiteluaine, jonka pintapaineen kesto on yli 2400 MPa. Tyypillisiä käyttökohteita ovat laakeriliuskat, joissa madaltaa kitkaa ja siten tehohäviöitä, vähentää kulumista ja madaltaa lämpötiloja. Lisäksi suojaa vaurioilta voitelun pettäessä, sekä moottorin käynnistysvaiheessa. Kiinteä voiteluaine tunkeutuu metallin huokosiin kyllästäen sen. Pinnoitus ei vaikuta välyksiin, kun kerros hangataan matalaksi uunituksen jälkeen (1h 150ºC).

 

Katso DFL-1 esittelyvideo:


Testi

Martelius-Exhaust pisti CBX-palotilapinnoitteen testiin. Nissan Silvian 2-litrainen SR20DET-turbomoottori tuotti ennen pinnoitusta 501 hevosvoimaa ja noin 560 Nm vääntöä 1.6 bar ahtopaineella puristussuhteen ollessa 8.0:1. Moottorista pinnoitettiin ainoastaan männän laki, ei edes kannen palotilaa tai venttiileitä. Tällä uskallettiin kohottaa hieman puristussuhdetta ilman pelkoa detonaatiosta pumppubensalla ajettaessa. Puristussuhde asetettiin lukuun 8.4:1. Muutoin moottorin toiminnallisiin osiin tai mekaanisiin asetuksiin ei kajottu.

Pinnoitetuilla männillä ajettiin dynotestit samassa dynamometrissä kuin aiemminkin. Kun polttoainekartat oli korjattu uudelle kokoonpanolle sopiviksi, oli lopputulos muikea: 570 hevosvoimaa ja 655 Nm ahtopaineen laskiessa huippuväännön jälkeen 1.45 bar lukemaan asti. Tämä johtuu siitä, että ahtimen kompressorilta loppuu ilmantuottokyky kesken huimasti parantuneelle moottorille. Tästä voidaan päätellä, että lisääkin voimaa olisi ollut tarjolla mikäli turbo olisi riittänyt vastaamaan haasteeseen.

Testin perusteella uskallamme suositella Tech Line pinnoitteita vaativimpaankin käyttöön!